ceturtdiena, 2009. gada 12. novembris

Seriālu seriāli (šī rudens debiju top6)

Kopš "Verdzenes Izauras", "Monopola", "Vienkārši Marijas" un "Bordertaunas" laikiem, latvieša mentalitātes kodā ierakstīta degsme ik nedēļu sekot līdzi visādiem TV stāstiem. Pirms astoņiem gadiem, kopā ar pilnīgu atteikšanos no TV skatīšanās, tiešām cerēju, ka pazudīs arī jebkāda interese par zilās kastes sērijveida drāmām. Bet ej nu to kodu tā vienkārši apturi! Vispirms pagadījās šīs desmitgades sākuma britu "Black Books" un "Look Around You", tad "HBO" ģeniālais "Six Feet Under", bet līdz ar "Lost" un "Prison Break" pirmajām sezonām TV seriāla žanrs arī manā televizorā bija atgriezies. Pats jaukākais - nu vairs nav jāgaida konkrēts diennakts laiks un tam jāpiemērojas, vai jāskatās kaut kas ar tautas mīļoto aktieru "overvoisiem". Seriāli caur kabeļiem ātri vien no štatu vai britu HD ierakstu mašīnām aizceļo uz visu pasauli un jebkādas robežas ir salauztas.
Mūsdienu TV šovu žanrs man ir ļoti tuvs. Svarīgākā atziņa - tu nekad nevari īsti būt drošs, kad seriāls beidzas, jo lielā piedāvājuma dēļ to drīksti, tas pat ir ieteicams, pārtraukt skatīties tanī brīdī, kad seriāls sāk garlaikot, jo, galu galā, šovi ir domāti izklaidei! Taču katram seriālam ir konkrēts sākums. Šoruden esmu paskatījies sešus no vairākiem desmitiem jaunās sezonas ASV seriāliem. Tos arī sarindoju patikšanas pozīcijās.

6. SGU STARGATE UNIVERSE

Pēc Dž. Dž. Abrahamsa aizraujošās "Star Gate" ekranizācijas šovasar, uznāca tāda kā nostaļģija pēc dumām kosmosa pasakām. Tā nu uzzināju, ka jaunākais produkts "Stargate" līnijā ir gaužam milzīgs mazbudžeta štrunts, kura dubultā atklāšanas sērija šķita ilgstam veslu mūžību. Interesanti, ka vienu no galvenajām lomām šeit spēlē "Trainspotting" zvaigzne Roberts Karlails, kurš uzskatāmi turpina degradēt reiz diezgan veiksmīgi uzsākto karjeru!

5. FLASHFORWARD

"Flashforward" sākas pēc "Lost" ābeces. Apjukums, milzīgs haoss, Los Andželosa pēkšņi ir paralizēta. Tāpat visa pārējā pasaule un tās iedzīvotāji ir uz 15 minūtēm atslēgušies un šajā laikā redzējuši to, kas ar viņiem notiks pēc sešiem mēnešiem. Gan "Lost" zvaigzne Sonja Valgere, gan Ralfa Fainsa brālis Džozefs visu uztver mierīgi un šķiet, ka abi aktieri jaunajā mistikas grāvējā nofilmējušies lielā steigā, domājot par citām lietām, nevis atveidojamajiem varoņiem. Viss kārtībā ar specefektiem, taču jau pirmajā sērijā stāsts un aktieru iznešānās sāk kaitināt, bet nākamajās skatītājs tiek apčakarēts vēl vairāk. Ceturtās sērijas vidū skatīšanos pārtraucu uz visiem laikiem.

4. V

"V" veidots pēc tāda paša nosaukuma 80. gadu seriāla motīviem un stāsta par mums līdzīgiem citplanētiešiem, kas ieradušies uz zemes, lai nestu mieru un pārticību. Galvenajā lomā vēlviena "Lost" zvaigzne Elizabete Mičela un, spriežot pēc nesen pirmizrādītās pirmās sērijas, vismaz uz dažām nedēļām "V" vajadzētu paturēt redzes lokā! Smuka, nekaitīga pasaka, kurā ir gan labie, gan ļaunie... Bet nu nav ne jausmas kurš ir kurš!

3. TRAUMA

Ja ir kas tāds, ko nevaru ciest, tad tie ir seriāli par dakteriem. Taču "Trauma" ir cits gadījums. "Trauma" stāsta par paramediķiem, kuri sniedz pirmo palīdzību dažādās, arī sadzīviskās katastrofās cietušajiem. Šova veiksmes atslēga meklējama divos faktos: a) līdz šim katras sērijas 40 minūtes ir pildītas ar vienu vienīgu "action", b) Klifa Kērtisa varonim ir viens no spēcīgākajiem un izsmalcinātākajiem raksturiem, kāds pēdējo gadu laikā redzēts televīzijā.

2. GLEE

Loģiski turpinot realitātes muzikālo šovu slavas gājienu, rudens skatītākais seriāls ASV pārsteidz. Un pat ļoti. Sekojot grupiņai vidusskolnieku, kuri pašdarbības pulciņā izdzied populāras melodijas un gatavojas šādu pulciņu reģionālajam finālam, tiekam iemesti dīvainu un seriālu "šablonu" iznīcinošu varoņu sabiedrībā. "Čīrlīdere", kas palikusi stāvoklī, futbola komandas kapteinis, kurš nebaidās atzīt, ka visi mazās pilsētiņas iedzīvotāji ir "lūzeri", pulciņa vadītājs, kura "amerikāņu sapnis" ir izdomāts - viņa mūža mīlestība strādā blakus kabinetā, bet sieva vilto grūtniecību... Te pēkšņi uzrodas arī Džošs Grobans un šim, kā izrādās, patīk vecāka gada gājuma sievieši... "Glee" ieturēts labākajās mūziklu tradīcijās - nekad nevar zināt kurā mirklī varoņi sāks dziedāt un griezties dejā. Tas viss savienojumā ar inovatīvu montāžu un sarežģītu stāsta izklāstījuma struktūru, sagādā patiesu baudu katras sērijas garumā!

1. BORED TO DEATH

Ja Džeisons Švarcmens ir piekritis filmēties seriālam, tad uztraukumam par tā kvalitāti nav jārodas. "HBO" kompānijas kārtējais panākums, stāsts par rakstnieku Džonatanu Eimsu, ko sarakstījis rakstnieks Džonatans Eimss, ir pārpildīts ar intelektuālu humoru un Ņujorku. Ar pavisam savādāku Ņujorku, nekā līdz šim daudz skatītajā "upper-eastside" biezo tīņu intrigās... Ar Bruklinu, ar mākslinieku ballītēm un brīnišķām izpriecām... Eimsa/Švarcmena piedzīvojumi sākas mirklī, kad galveno varoni pamet draudzene. Izmisis un sadzēries sarkanvīnu viņš vietējā interneta sludinājumu dēlī ievieto paziņojumu, ka ir gatavs ikvienam piedāvāt privātdetektīva pakalpojumus. Visai drīz sāk uzrasties pirmie klienti, taču Džonatanam būs jānodarbojas ne tikai ar pazudušu personu vai mantu meklēšanu. Pavisam drīz viņš pazaudēs Džima Džārmuša paša rokām izsniegto jaunās filmas scenāriju, viņa labāko draugu, neķītru komiksu zīmētāju Reju (Zeks Galifianakis) apčakarēs lesbietes, kā arī būs jāaizstāv bosa Džordža (Teds Densons) gods, spēkojoties īstā boksa ringā!
Lai vai kāds būtu "Bored To Death" turpinājums, šīs sezonas sērijas daudzi jo daudzi skatīsies atkārtoti vēl daudzu, daudzu gadu garumā...

17 comments:

  1. Džonatans Eimss dzer baltvīnu, nevis sarkanvīnu :)

    AtbildētDzēst
  2. Es nez.. "BORED TO DEATH" mani kaut kā neparāva. Turklāt "FLASHFORWARD" gan :) Vēl viens, ko var iemēģināt ir: "Bing Bang Theory".

    AtbildētDzēst
  3. no šiem redzējis tik "V" pirmo sēriju un likās galīgi BORING.
    HOUSE MD ir pagaidām seriālu favorīts, tiesa par dakteriem...
    jā, un gaidu LOST jauno sezonu!

    AtbildētDzēst
  4. Nekas nevar parspet 'MAD MEN'..izcils, izcils, izcils.

    AtbildētDzēst
  5. pilnībā piekrītu-ka ši rudens sezonas the best tv show ir Glee un Bored to death;)
    no citām sezonām Fringe ir pārņēmis mani un atslodzei jau der How I met your mother;)
    Roze;)

    AtbildētDzēst
  6. mans tops: Dexter(laikam miilakais serials) Heroes, Supernatural, The vampire diearies, Fringe, parejiem seciibu nemacesu salikt, jo visi labi.

    AtbildētDzēst
  7. The Office (US), HIMYM, un Greju gruuti kam partrumpot. Taapat kaa Bordertaunu :P
    ILZE

    AtbildētDzēst
  8. californication..pirmās divas sezonas palidoja 2 dienās :)

    AtbildētDzēst
  9. Tom, J.j.abrahams nav nekāda sakara ar stargate frašīzi. Tu droši vien biji domājis, patiesībā, Star Trek, vai ne?:)

    AtbildētDzēst
  10. No šiem pievelk tikai FlashForward un Stargate U.
    Trauma gan nekas izcils, vārga atrauga no ER (15 sezonu sāga, noslēdzās šopavasar, perfekts seriāls), NBC noteikti ātri Trauma atcels.

    AtbildētDzēst
  11. Labākais seriāls EVAR- Peep Show. Vienkārši nepārspējams.

    Ēriks.

    AtbildētDzēst
  12. Šī gada favorīts-Chuck.Viena no labākajām Adam Baldwin lomām.

    AtbildētDzēst
  13. No šī gada seriāliem noteikti ieteiktu Lie to me.Dīvaini,bet neviens no top6 neaizrauj.
    Ž.

    AtbildētDzēst
  14. Es kā seriālu nemīle, bet tomēr divi seriāli ir kuriem nevienu sēriju neesmu izlaidusi, tie ir Supernatural un House MD. Kaut gan Supernatural nedaudz vīlos jau otrajā sezonā, jo arī tur sākās pārāk savērptas intrigas un nedaudz apnicigs sižets, bet tomēr gribējās redzēt arvien jaunas sērijas. Bet House MD vienīgais seriāls par dakteriem, kurš ir patiesi interesants ar interesantajiem skatiem, kas liek aizdomāties, kā gan to var nofilmēt, kaut gan viss protams ir iespējams. Un galvenā varoņa daktera Hausa personība ir ļoti interesanta. Arī visdažādākie medicīniskie termini un slimības. Tas liekas patiesi interesanti kaut gan dažreiz nākas pievērt acis uz nedaudz nepatiesiem faktiem par slimībām. Nu lūk gribējās paturpināt nedaudz. Alise

    AtbildētDzēst
  15. viennoziimiigi dexter,iipashi 4. un 5. sezona aizraava nepajokam!!! bet protams ka uz visiem laikiem sirdii paliek prison break!!!

    AtbildētDzēst