trešdiena, 2010. gada 3. marts

Skaņu aparatūra - februāris/marts 2010

Manu viedokli par balvu pasniegšanām, šoviem un to, kas šobrīd notiek Latvijā, kopumā lieliski raksturo šī epizode no Mišela Gondrija "La science des rêves":


Es dodos garā atvaļinājumā!
7. martā viesošos "Red Bull Music Academy" Londonā un sīkāk par šo ceļojumu pastāstīšu jau tuvākajās dienās.
Uzreiz pēc tam jāšķērso okeāns - neko simtprocentīgi nesolu, bet tomēr ceru, ka šeit nekavējoties tiks iemūžināti galvenie iespaidi par "SXSW" (South By Southwest) mūzikas konferenci, kurā pārbaudīšu desmitiem jauno grupu "dzīvā izpildījuma kvalitātes". Pie ierastajiem darbiem atgriezīšos tikai īsi pirms Lieldienām un man ir sajūta, ka ap to laiku šis tas būs mainījies...

Kamēr dauzos pa pasauli, pārējiem atstāju mājas darbu, iepazīties ar jaunākajiem "brīnumiem" ierakstu kastē!

"Local Natives" ir loģisks iznākums eksperimentam, kurā tiek krustoti "Grizzly Bear" un "Fleet Foxes". Galvenokārt jaunekļu melodiju jaunrades talantu dēļ, iegūts fantastiski laisks debijas albums, kurā "americana" smeldze apvienojas ar mūsdienīgiem eksperimentiem, netrūkst hitu un to visu klausīties ir tīrā bauda!

Pienācis pēdējais laiks, lai pasaule iegūtu jaunu Ņujorkas dīvu! "Holly Miranda" savā būtībā var būt vienkārša eksperimentāla folkmūziķe, bet pietiek par viņas albuma producentu kļūt Deivam Sitekam, lai dziesminieces "privātā bibliotēka" pārvērstos par gala iznākumu - albumu "Magician's Private Library". Kā ikvienā Siteka meistardarbā, perfekti skaņu brīnumi šeit sastopami katrā sekundē! Zemāk skatāmajam video ar albuma skanējumu ir mazs sakars - plašākai izpētei iesaku paklausīties mūziku dziedātājas oficiālajā lapā!

"Toro Y Moi" ir nākamais solis pēc janvāra skaņu aparatūrā pieminētā jaunekļa "Washed Out". Jaunajam "chillwave" novirzienam līdz plaši pamanāmam globālam sprādzienam atlikuši vien daži mēneši - "Toro Y Moi" jau izdevis debijas albumu, kurā eksperimentāla pludmales mūzika sāk iegūt plaši saprotama disko nokrāsu! Vasaras apgarotās skaņas jo īpaši, protams, šobrīd rekomendējamas mūsu platuma grādos!

Ar šo iesākas neliels ieskats mūsu muzikālāko kaimiņu zviedru svarīgākajos jaunajos ierakstos... Re, citur tas ne vienmēr darbojas, taču kas ilgi nāk, tas Zviedrijā patiešām labi nāk. Pēc fantastiskajiem pirmajiem ierakstiem "Lesser Matters" un "Pet Grief", "Radio Dept." pēc garas pauzes ir atpakaļ spožā formā. Un šoreiz muzikālās vadlīnijas par vienkāršu indie popu nenosauksi, arī moderns "shoegaze" īsti tas nav - jaunais albums "Clinging To A Scheme" ir moderns popmūzikas ieraksts, kuru šogad ļoti lielās devās klausīsies daudzi!

Ierakstu kompānija "Service", kas atklāja Jensu Lekmanu, kaut kur ir atraduši zēnus, kas, manuprāt, ir stājušies kontaktos ar citplanētiešiem. "Ikons" skaņu pasaule sakņojas vairākos žanros, kam savstarpēji ir mazs sakars. Visu pašu vārdā nosaukto grupas debijas albumu var noklausīties izdevniecības oficiālajā lapā!

Kaut kur lasīju, ka "The Mary Onettes" tika nosaukti par "Arcade Fire", kas laika mašīnā aizceļojuši uz astoņdesmitajiem! Klausoties grupas otrā albuma "Islands" popdziesmas, asociācijas katra klausītāja prātā var iegūt visdažādākos pavērsienus. Mani, piemēram, aizkustina zināma noskaņas līdzība ar agrīnajiem "Suede" ierakstiem!


"Race Horses" agrāk izdeva mūziku ar nosaukumu "Radio Luxemburg", dziedāja velsiešu valodā un tas noteikti nebija nekas pārsteidzošs. Tagad Kārdifas jaunieši bruņojušies ar aizraujoši lipīgām dziesmām, kurās velsas psihodēliskā poproka vēsture ("Super Furry Animals", "Gorky's Zygotic Mynci") samaisīta vienā putrā ar "The Specials" un "Madness" enerģiju! Rekomendēju!

Melošu, ja teikšu, ka par Džila Skota Herona daiļradi un žanru "spoken word soul" kaut ko biju dzirdējis pirms no visām malām mūzikas rupori sāka slavēt šo albumu! Pirmais Herona oriģinālieraksts sešpadsmit gadu laikā ir hipnotiska dzejas audio grāmata, kuras fonā trokšņo eksperimentāli hiphopa ritmi. Viens no retajiem albumiem šogad, ko patiešām gribas uzmanīgi noklausīties vairāk par vienu reizi!

Te arī kaut kas no diskotēku mūzikas - Hamburgas producents "Tensnake" un šedevrs "Coma Cat"! Precīzi nokopētam vēlīno astoņdesmito gadu klubu mūzikas skanējumam pievienojot moderni pulsējošu ritma partiju, "Tensnake" kļuvis par vienu no tiem, kas nu būs atbildīgs par 80. gadu kārtējo atgriešanos modē!

21. gadsimtā mūzikā notiek procesi, kurus kontrolēt nespēj neviens. "Die Antwoord", izteikti rasistiski noskaņoti jaunieši no Keiptaunas, ir kļuvuši par jaunāko interneta modes kliedzienu (singlam "Enter The Ninja" - gandrīz 2 000 000 skatījumu "YouTube"), debijas albumu "$o$" neilgu laiku ļāvuši ikvienam ielādēt datorā par baltu velti un, kā var noprast no dažādiem informācijas avotiem, drīz gatavojas doties pirmajā pasaules turnejā. Teikšu tā - "$o$" ir tīrā popmūzikas šizofrēnija, taču tikai šādas parādības vēsturiskā griezumā spēj kaut uz mirkli pārtraukt pēc vienas piegrieznes radītu supergrupu un supersolistu uzvaras gājienus! Lai arī pirmajā mirklī dzirdamais un redzamais raisa šaubas par mūziķu garīgo līdzsvaru, "Die Antwoord" bīda un finansē mūzikas gigants "Sony"! Tāpēc atļaušos prognozēt "Enter The Ninja" triumfu ASV un Lielbritānijas singlu topos jau tuvāko 12 mēnešu laikā!

4 komentāri:

  1. Enter the Ninja plēsīs visus topus tuvākajā nākotnē !!

    AtbildētDzēst
  2. Televizora aina ir ļoti iedvesmojoša!!
    Zancis

    AtbildētDzēst
  3. tad kādu laiku būs miers no Tevis, Grēviņ :D
    Veiksmes un izdošanos!

    AtbildētDzēst
  4. Fish paste un Beat boy arī ir labi gabali, bet Die Antwoord Zef side intervija vienkārši iespārda.

    AtbildētDzēst