otrdiena, 2010. gada 27. aprīlis

Festivāli - 2010

Pirmais bloga ieraksts gandrīz divu mēnešu laikā... ??? ... Ko lai saka, šie ir bijuši interesanti mēneši un nav nekādu šaubu, ka daži nākamie būs pat vēl interesantāki! Laiks aizmirst krīzes un analīzes, jo jauniem cilvēkiem tik daudz materiālo līdzekļu kā vajadzīgs, nebūs nekad! Taču mūzikas prieki nekad nebeidzas, tieši otrādi - 2010. gada vasaras festivālu sezonai sākoties, tie kā allaž tikai pieaugs vērienā! Laiks no skapjiem vilkt ārā gumijas zābakus, kedas, milzu mugursomas un izmazgāt pērnās vasaras dubļainās teltis! Priekšā ir gari un ļoti brīnišķīgi festivāli! Mirklī, kad ieraudzīju pagājušās nedēļas "NME" avīzes festivālu pielikumu, kļuva skaidrs, ka savā variantā kaut kas līdzīgs jāpiedāvā arī šeit. Noteikumi vienkārši - visi minētie festivāli notiek ārpus Latvijas robežām, uz tiem aizvien ir pieejamas biļetes un, kopā ar citiem priekiem, tajos gaidāmi lieli muzikāli pārdzīvojumi!

PRIMAVERA SOUND
Kur? - Barselona, Spānija
Kad? - 27. - 29. maijs
Biļete - 180 EUR
Jāredz! - Broken Social Scene, Clare & The Reasons/Van Dyke Parks, Grizzly Bear, Hope Sandoval & The Warm Inventions, Junip, Owen Pallett, Pavement, Pixies, Wilco

Barselonas Foruma parka majestātiski industriālā arhitektūra pirmajā mirklī šķiet pilnīgi nesavienojama ar iepriekšējo mūzikas festivālu pieredzi. Taču "Primavera Sound" nav parasts mūzikas festivāls - tie ir specifiski mūzikas svētki, kuros tiek cildināti tie, kas eksperimentē šodien, kā arī tie, kuru eksperimenti jau dzīvo gadiem ilgi. "Primavera Sound" atmosfēru visspilgtāk droši vien raksturotu spalgas ģitāru skaņas, taču šī ir īstā vieta, kur sabrukt žanru robežām, eksperimentālam tehno sadzīvot ar klasisku pankroku, bet klusiem dziesminiekiem kāpt uz tās pašas skatuves, kur uzstāšanos tik tikko noslēgusi kāda "drone metal" grupa. Paralēli koncertiem un dīdžejsetiem uz piecām brīvdabas skatuvēm, intīmāki sēdošie koncerti notiek grandiozajā Foruma koncertzālē!

HURRICANE/SOUTHSIDE
Kur? - Šēsele/Noihauzena, Vācija
Kad? - 18. - 20. jūnijs
Biļete - 120 EUR
Jāredz! - The Strokes, Vampire Weekend, Mr. Oizo
Laikos, kad rocība un intereses pašmāju muzikālajiem ceļotājiem bija daudz ierobežotākas, "Hurricane" un "Southside" dvīņu festivāli bija populārs latviešu klausītāju ceļa mērķis (2004. gada vasarā arī pašmāju fanu priekšā tieši Šēselē pēdējo koncertu nospēlēja Deivids Bovijs, kas tovasar veselības problēmu dēļ pārtrauca aktīvo turneju un pēcāk arī koncertdarbību vispār)! Manā redzeslokā šis dvīņu festivāls šogad nonācis viena iemesla dēļ - tikai ar dažiem koncertiem Eiropu pēc garumgaras pauzes šovasar iepriecinās Ņujorkas "The Strokes"! Tā kā ikviens no tiem paredzēts festivālos, izvēle krīt uz lētāko variantu!

B2GETHER
Kur? - Norviļiškes pils, Lietuva
Kad? - 25. - 27. jūnijs
Biļete - 130 LTL
Jāredz! - Empire Of The Sun, Roots Manuva, CasioKids, Instrumenti
Kad Teksasā bariņš pandu man stāstīja, ka ir saņēmuši piedāvājumu no veca austrāļu drauga kopīgi pa Jāņiem paballēties Norviļišķē, man ne prātā neienāca, ka austrāļu draugs ir Lūks Stīls, kurš "Empire Of The Sun" kosmosa kuģi šogad vismaz uz stundu noparkos "B2GETHER" festivālā, par kuru es dzirdu pirmo reizi un, jāteic, esmu ļoti patīkami pārsteigts!

OPEN'ER
Kur? - Gdiņa, Polija
Kad? - 1. - 4. jūlijs
Biļete - 350 PLN
Jāredz! - Hot Chip, Kings Of Convenience, Pavement, Regina Spektor
Norises vietas platības ziņā lielākais Centrāleiropas festivāls atgādina kāda Rīgas lielveikala "zemo cenu dienas". Preču (mūziķu) nav daudz, bet kvalitāte ir augsta, cenas ir (salīdzinoši) zemas un atmosfēra ir pilnīgi nekāda! Apbrīnojami, taču ar katru gadu tas iedarbojas aizvien labāk!

HOP FARM FESTIVAL
Kur? - Pedokvūda, Kenta, Lielbritānija
Kad? - 2. un 3. jūlijs
Biļete - 110 GBP
Jāredz! - Laura Marling, Peter Doherty, Van Morrison, Bob Dylan
Vīrs, kurš jau daudzus gadus ir atbildīgs par britu mūzikas invāziju Spānijas Benikasimā, ir izštukojis formulu jaunam festivālam Lielbritānijā. Dažus gadus taustījies, meklējot dažādus variantus, "Hop Farm Festival" šogad pārtapis par grandiozākajiem populārās folkmūzikas svētkiem. Šis būs arī otrais festivāls desmit gadu laikā, kurā spēlēs Cimmermaņa kungs...

WORLDWIDE FESTIVAL
Kur? - Setē, Francija
Kad? - 8. - 11. jūlijs
Biļete - 119 EUR
Jāredz! - Gill Scott-Herron, Joy Orbison

Pasaules mūzikas, modernās elektronikas un soula guru, dīdžeja Džailza Pītersona "Worldwide" mūzikas svētki mazā Francijas dienvidu ostas pilsētā izklausās pēc vasaras brīvdienām par kurām sapņo ikviens melomāns! Kubiešu džezs, britu dabsteps, Singapūras hiphops, Bruklinas avangards... - piedāvājums ir gandrīz neaptverams!

OFF FESTIVAL
Kur? - Katovice, Polija
Kad? - 5. - 8. augusts
Biļete - 140 PLN
Jāredz! - The Flaming Lips, Tindersticks, The Tallest Man On Earth, Toro Y Moi, The Very Best
Par Katovices "Off" festivālu dzirdēju stāstus, ka agrāk tas noticis ogļraktuvēs! Nav nekāda pamata tiem ticēt, taču ir pilnīgi skaidrs, ka Polijas festivālu karte sāk kļūt ārkārtīgi raiba un interesanta! Augustā Katovicē četru dienu laikā spēlēs lieliska izlase ar portāla "Pitchfork" mīļākajām grupām... Arī pasaules labākā koncertgrupa un, iespējams, jaunais labākais Zviedrijas dziesminieks. Par trīsreiz zemāku ieejas biļetes cenu kā "Open'er"!

PUKKELPOP
Kur? - Haselta, Beļģija
Kad? - 19. - 21. augusts
Biļete - 145 EUR
Jāredz! - Eels, Jonsi, Band Of Horses, Beach House, Caribou, Four Tet, Local Natives, Girls, Ou Est Le Swimming Pool
Gadi skrien kā stirnas un "Pukkelpop" turpina izbrīnīt, suģestēt un apburt! Īsi un konkrēti, te ir viss - stadionu rokgrupas, "indie" leģendas, superstārdīdžeji un pilnīgi visas tavas jaunās mīļākās grupas un izpildītāji!

BESTIVAL
Kur? - Isle Of Wight, Lielbritānija
Kad? - 9. - 12. septembris
Biļete - 150 GBP
Jāredz - Fever Ray, Flying Lotus, Cornershop, Egyptian Hip Hop, Neon Indian, Mylo, Darwin Deez, Tensnake
"Sunday Best" leibla īpašnieka un dīdžeja Roba De Benka karnevāls ir pārtapis par vienu no svarīgākajiem Lielbritānijas jaunās mūzikas festivāliem, kas septembra vidū iezīmē arī festivālu sezonas beigas. Ikvienam apmeklētājam ir jābūt sapostam (festivālā darbojas kostīmu īre), jānogrimmē seja un jādodas īpašā gājienā biedēt leģendārās "Isle Of Wight" (necentīšos latviskot) salas iemītniekus, kuri pēdējo četrdesmit gadu laikā ir redzējuši ne to vien...

10 comments:

  1. cimermanis pēdējos desmit gadus atrodās savā never ending tour, tā, ka viņu apskatīt līdz šim nav bijusi problēma nevienam kurš ir spējis izkustēt no savas migas tālāk par 300 kilometriem.

    Kā saka angļi - having seen Zimmerman kungu dzīvajā viņa senču dzimtenē - been there, done that, time to move on. Nenoliedzami spēcīga personība, nenoliedzami pakāsis savu balsi pirms gadiem divdesmit (shit, jāpaņem viņa bio, jāparlasa kur viņs to sēcošo blūzemeni bija klausījies), bet skatīt vēlreiz? Laikam nē.

    Van Morisson gan būtu interesanti paklausīties, man viņa labāko dziesmu izlase iekš auto ir nepārtrauktā rotācijā.

    p.s es par UK festu, pārējos māksleniekus ne pārāk pazīstu,

    AtbildētDzēst
  2. Par Poliju, Gdiņu dzirdēju, ka būšot arī Pearl Jam ;)

    AtbildētDzēst
  3. Žēlīgi, ka Tev Opener'am ir NEKĀDA atmosfēra.

    AtbildētDzēst
  4. Open'ers tiešām varētu būt labais!!!

    AtbildētDzēst
  5. Interesanti, ka netiek atzīmēts, ka OPEN'ER
    jāredz labākā dzīvā rockgrupa PearlJam! Rekomendēju!

    AtbildētDzēst
  6. kaut kāda atmosfēra jau tur ir- vismaz tāda, kas lika man justies NEKĀDAI!

    AtbildētDzēst
  7. Pēc Open'era biju saņēmusi tik daudz pozitīvas emocijas...un tas viss pateicoties labajai atmosfērai! ;)
    Jābrauc arī šogad!

    AtbildētDzēst
  8. Tauta, labākie festivāli tāpat ir mājās. Fonofests pāri visam!

    AtbildētDzēst
  9. Veel te aizmirsts ir piemineet iespaidiigaaku rock festivaalu, kas notiek ik gadu Daanijaa - Roskildes rockfestivaals 1-4 juunijs...ssikaak http://www.roskilde-festival.dk/musik/bands/

    AtbildētDzēst
  10. izskatās,ka aiz robežas ir bijusi patīkama festu vasara .(:
    iespējams,ka nākamgad jāstūrē uz open'er,hurricane. !

    AtbildētDzēst