svētdiena, 2009. gada 6. septembris

sunday bloody sunday - 10 Lielā Vakara atmiņu pastkartes

Pēc ceturtdienas 23:00 sākās ballīte, kas norima tikai šorīt ap sešiem... Lai rīt nenogulētu pirmo pusdienslaika ēteru, tiku piespiedu kārtā pamodināts vienpadsmitos. Jūtos draņķīgi, pateicos...

Tā vietā, lai piekārtotu māju, klausos jauno "Jamie T" albumu, kas ir fantastisks, un skaipā čatoju ar Valdi Vasarnieku. Lūk, neliels fragments no mūsu sarunas:

ES: man vakar naktī Satellites LV prasīja kā iet Vasarniekam...
VASARNIEKS: opā.. bet kā tas var būt, ja man pašam liekas ka pa to Vasarnieku zin tikai pāris meitenes, kuras bija lielā vakara fanes
ES: Valdi, kopš izskanēja pēdējais "Lielais vakars", ik pa desmit minūtēm uz ielas man nāk klāt cilvēki, kas mani apkampj, spiež roku, u.t.t. Un es nevienu no viņiem nepazīstu! Tā ir atbilde uz Tavu jautājumu.

Kāda sajūta būs rīt ap deviņiem vakarā, taisot vakariņas un skatoties Conan O' Brien šovu, varu tikai minēt. Bet kā labi zināmā Džārmuša filmā teica Murejs: "Well, the past is gone, I know that. The future isn't here yet, whatever it's going to be. So, all there is, is this. The present. That's it."
Piedāvāju desmit muzikālas "Lielā Vakara" atmiņu pastkartes, nenoteiktā secībā!

Arctic Monkeys - Fake Tales Of San Francisco
2005. gada maijs. Kopā ar visādām jaunām dziesmām, "Lielajā vakarā" pirmo reizi ieskanas Šefildas desmitgades varenākā grupa. ... Bez komentāriem.


Gnarls Barkley - Crazy
Dj Dangermouse šo ievietoja kaut kādā blogā, bez paskaidrojumiem, kas tas ir un ko ar to darīt. Pēc sešu mēnešu pamatīgas drillēšanas pa vakariem, "Crazy" visur pasaulē bija pirmajā vietā...

Baz Luhrman - Everybody's Free (To Wear Sunscreen)
Pirms cilvēki internetā mainījās ar mp3 failiem, ļoti iecienīta bija .doc failu lejupielāde. Bazam Lurmenam (jā, tam pašam, kurš man ir parādā četrus latus par biļeti uz "Australia") 98. gadā viens .doc fails tik ļoti iepatikās, ka pāris stundu laikā tas tika iemūžināts skaņdarbā. Pēc gandrīz desmit gadiem, vakaros to izvilkām no apputējuša dziesmu skapja.

Goran Gora - Slow Down (demo)
Šitas youtūbē nemaz nav pieejams, tāpēc piedāvāju rokgrupu Goran Gora no nesena festivāla. Lai vai kā tur būtu, 2005. gada pavasarī, Baldones kino teātrī, kopā ar pārdesmit citiem "Pajāt Rekords" atskaites koncerta apmeklētājiem, es biju pilnīgi drošs, ka jauneklis ar ģitāru un slāvisko iesauku ir desmitgades notikums Latvijas dziesminieku skatuvē...

Peter, Bjorn & John - Young Folks
Šīs dziesmas promo cd es pārvedu no 2005. gada Roskildes festivāla. Līdz svilpošanai mobilajos telefonos gan bija jāpagaida divi gadi...

Four Tet - Smile Around The Face
Kādu dienu pierunāšu Kjeranu ar abiem leptopiem atbraukt uzspēlēt uz kuģa vai kādā vecā rūpnīcā, jo eksperimentālas elektroniskās mūzikas pasaulē dzīvajos koncertos viņš ieliek kloķi visiem un visām! Bet, kad šo sāku spēlēt pa radio, Artis Volfs ar spīdošām acīm paziņoja: "Tu esi pilnīgi nojūdzies!"

Sigur Ros - Staralfur
Pirms koncerta Rīgā, viens no viņiem nekad neizskanējušā intervijā man teica: "Vanilla Sky bija kļūda. Life Aquatic, tieši pretējais."

Kings Of Leon - California Waiting
Kings Of Leon skanēja daudz arī visādos raidījumos pirms "Lielā Vakara", taču diemžēl sekss uz uguns un viss no tā izrietošais sakrita ar vakara ziedu laikiem. Un gan jau Selebs pēc kāda laika atkal izdomās atdarināt sliktas tabletes ēdušu vāveri... Gluži kā toreiz, kad zāle bija zaļāka un tika uzņemts šis video.

Empire Of The Sun - Walking On A Dream
Viens no retajiem gadījumiem, kad pēc pusgada aktīvas rotācijas vakaros, nebūt ne globāls supergrāvējs aizkāpj līdz pirmajai vietai Latvijā.

M83 - Lower Your Eyelids To Die With The Sun
M83 2005. gada plate Before The Dawn Heal Us bija pirmais "Lielā Vakara" nedēļas albums, bet šī skaņdarba pirmā minūte gan atklāja, gan noslēdza "Miera mūziku". Šo opusu pirmo reizi dzirdēju tā gada pirmajās dienās, mirklī, kad aiz virtuves loga plosījās lielākā vētra, kas Latvijā bijusi mana mūža laikā. Fatāli, apokaliptiski un neaizmirstami...

13 comments:

  1. Lieliski! :)

    Ceru, ka būs vēl daudz šādu ierakstu no Tevis :)

    AtbildētDzēst
  2. skatījos, skatījos visus pēc kārtas, un nodomāju.. nevar būt, ka nebūs M83.. tiku līdz beigām, un tur nu viņi arī bija :)

    AtbildētDzēst
  3. Man rāda tikai divus. Whats wrong?
    Šī vietne nu ir iegrāmatota.
    Cenšos vēl sagrābt pēdējos Lielos vakarus savā mūzikas arhīvā, bet laikam nav vērts.
    Tā turpini, Veiksmi!

    AtbildētDzēst
  4. E.L. man Safari pārlūks arī rāda divus, no sākuma arī nevarēju saprast, kur tad ir pārējie 8. Bet google readeris rāda visus..

    AtbildētDzēst
  5. Firefox rāda visu. Ja kāds zina, kur ir problēma, lūdzu, neturiet sveci zem/uz/aiz pūra!

    AtbildētDzēst
  6. Par to roku spiešanas un apskāvienu padarīšanu runājot, arī man vakar SWH teltī gribējās pieiet tev, Tom, klāt un paspiest roku, pateikties par Lielajiem vakariem, un novēlēt veiksmi arī turpmāk. Tomēr kaut kāda mistiska iemesla dēļ, nodomāju, ka tu varētu nodomāt, ka esmu jucis. Taču, kā tagad lasu - es neesmu vienīgais "jukušais".

    M83 - Lower Your Eyelids To Die With The Sun, šķiet, būs uz mūžiem iesēdies manā prātā un domās, dziesma, kas liek lidot, nepaceļoties no zemes.

    AtbildētDzēst
  7. Aiz otrā video nav aizvērts <object> tags (paskaties HTML versijā - visiem video beigās ir </embed></object>, savukārt otrajam ir tikai </embed>.

    AtbildētDzēst
  8. No savas puses gribu teikt tenk juu tenk juu tenk juu, Tom, par

    Chairlift Bruises
    Bon Iver Skinny Love
    Neutral Milk Hotel The King of Carrot flowers

    dziesmas, kas kluvusas tik loti par "savejam", un, kas to lai zin', varbut bez Lielaa Vakara nebutu nemaz uzdurusies vai nonaktu pie manis krietni velak.
    Paldies!
    ILZE

    AtbildētDzēst
  9. bet kāpēc, kāpēc, kāpēc beidzās lielais vakars? kā lai es tagad atšķirsu swh no skonto, vai, nedod dievs, star fm uz sava vecā vefiņa? līdz šim tas bija tik elementāri, jāklausās tikai pēc labas mūzikas...

    AtbildētDzēst
  10. Paldies par atmiņas pastkartēm... Tas tiešām ir kas vērtīgs... es arī labprāt uzprasītos uz vairāku šādu video + Tava viedokla ierakstiem... zini - Tomēr laba mūzika pāri visam...
    ---
    Tev šī dziesma asociējas ar Lielo vētru... Man ar Lielo vakaru... un nedaudz sirdī smeldz, kad dzirdu šo dziesmu, jo ik reizi atceros par šo lielisko raidījumu.
    M83 - Lower Your Eyelids To Die With The Sun

    AtbildētDzēst
  11. Gaidām Tevi atpakaļ ar Lielo vakaru @ Radio 101

    AtbildētDzēst