ceturtdiena, 2009. gada 3. septembris

To Whom It May Concern

3. septembra vakarā pēdējo reizi Radio SWH ēterā izskanēja manis veidotais un vadītais raidījums "Lielais vakars"! Šo ierakstu ir aizliegts pārpublicēt vai izmantot medijos, vienkārši uzskatu, ka esmu parādā kaut nelielu paskaidrojumu ilggadējiem radio klausītājiem, kas par raidījuma beigšanos uzzināja pēkšņi un negaidīti.


Q: Kā tas tā varēja notikt?

A: Piedāvāju ķēdes reakciju!
1) "Lielais vakars" skanēšanas vēsturē tikai reizi ir bijusi klausītākā vakara radio pārraide Latvijā , un tas bija 2005. gada vasarā. Kopš tā laika vienmēr reitingos esam zaudējuši popmūzikas radiostacijām, kurās šajā laikā ēteru apkalpo roboti.

2) Radio reklāmas apgrozījums Latvijā šogad ir krities par 35 %!

3) "Mūzikas biznesa modelis ir mainījies. Vecais modelis bija šāds: radio nospēlē dziesmu, tad MTV parāda tās videoklipu un ierakstu kompānija tikai vēro kā tiek pārdoti ieraksti. Nekā no tā vairs nav - MTV gandrīz vairs nerāda videoklipus un radio spēlē dziesmas, kas ir paredzētas specifiskai mērķauditorijai - baltajām sievietēm, vecumā no 35 līdz 45.", Irving Azoff, "Annals of Entertainment", New Yorker, Aug. 10, 2009, p.42

Precīzāk, mūzikas industrija un mūzikas radio šodien ir divas dažādas lietas, kas principā vairs nesadarbojas. Komercradiostacijām nav nekāda interese atskaņot mūziķus, kuru koncerti tiek regulāri labi apmeklēti un kuru ieraksti uzrāda labus pārdošanas rādītājus. Par jaunu mūziku, kas vienmēr ir bijusi mana radio rokraksta neatņemama sastāvdaļa, labāk šoreiz paklusēsim...

Var strīdēties vai šī globālā teorija ir attiecināma uz Latvijas situāciju, taču liela daļa Latvijas radiostaciju jau labu laiku pieder globāliem koncerniem, kas, loģiski, lieto savas teorijas.


Q: Kas notiks tālāk?
A: Sākot no pirmdienas, 7. septembra, Radio SWH ēterā priecēšu klausītājus katru darba dienu no 11:00 rītā. Protams, gan muzikāli, gan saturiski būs jāpartrauc daļa no "hārdkora", kas, manuprāt, brīnišķīgi iederējās vakaros, taču desmitkārtīgi lielāka auditorija garantē, ka varēšu iegūt daudz lielāku materiālo un morālo atbalstu jaunu ideju pilnveidošanai.
Pēc speciālistu aprēķiniem, mēnešus divus būšu viegli aizkaitināms, jo dienas ritma maiņa prasīs pamatīgus pūliņus. Galu galā, ticu, ka viss būs kārtībā - kā ir, tā jādzīvo!


Pie tam, ar radio nebeidzas ne mana, ne tava dzīve. Pirms pieciem gadiem, ārpus radio viļņiem, mūziku spēlēju piepīpētos Vecrīgas pagrabos pārdesmit cilvēkiem, tagad mana "stage persona", "alter ego" jeb "vienalga kā to sauc" Pop Beats Poetry klātienē izklaidē tūkstošiem cilvēku katru mēnesi un jau pēc dažām nedēļām spers pirmos soļus starptautiskajos ūdeņos, uzstājoties Tartu un Helsinkos.

Un es tavā vietā iegaumētu arī tomsgrevins.blogspot.com adresi... ;)

This Is It! Oasis ir izjukuši, Maikla Džeksona biļešu naudu aizvien neesmu saņēmis atpakaļ un reiz ar NRTP godalgu apbalvotais "Lielais vakars" ir vēsture.


Ir īstais brīdis paspiest roku Laurai par palīdzību, Blūmam par teicamo startu, Līvai, roņiem, Žildem, Rudakam un Veitneram par jaunās mūzikas informācijas apmaiņu, Martai par uzslavām un kritiku, visiem Pagraba mūziķiem par dziesmām (es jūs nepametīšu - bišķiņ atpūtas un kaut ko izdomāsim!), mūziķiem par dzīvajiem koncertiem, ekspertiem par komentāriem, Vasarniekam par ticību nākotnei un milzīgs paldies jums, kas to visu noklausījāties...

Paldies Ivetai, Lotei, Intam, Raimondam, Elīnai, Vitālijam, Rozei, Kalvim, Lindai, Rodijam, Dagnim, Eduardam, Krišam, Normenam, Mārim... Visiem Jāņiem, Madarām, Ievām, Mārtiņiem... Es zinu, ka kādu esmu aizmirsis... Piedod, ja tā...


Paldies Radio SWH, kas mums visiem deva iespēju satikties - aizvadītos četrus gadus un astoņus mēnešus es nekad neaizmirsīšu.


Lai līst šampanietis! Un patīkams satraukums par tām nezināmajām, jaukajām lietām, kas mūs visus sagaida jau tuvākajā nākotnē, lai tikai pieaug spēkā!








Paklanos.

45 komentāri:

  1. baigi skumji palika, kad tu paziņoji, ka lielo vakaru vairs nebūs, kaut arī neesmu no tām aktīvākajām klausītājām :(

    AtbildētDzēst
  2. Tom, Tu biji mans iedvesmas avots šovasar.

    AtbildētDzēst
  3. Ticu, ka būs jaunas idejas, kāda daļa no miera mūzikas un kāda daļa no studijas koncertiem! Lai veicas! (:

    AtbildētDzēst
  4. Paldies,Tom, par pēdējo un visskaistāko ''Lielo vakaru''! Tik ļoti lika aizdomāties par visu šovasar piedzīvoto - labos un netik labos mirkļus!
    Un tikai vēlējos pateikt, ka man ļoti pietrūks ikvakara labākais laiks no 20:00 - 23:00!

    AtbildētDzēst
  5. Tik žēl, ka vairs nebūs. Šoks. Tomēr visus 4 gadus klausījos un būs tik dīvaini.
    Bet nu, lai veicas arī turpmāk. Liels paldies par burvīgo raidījumu! Nezinu, vai SWH gudri darīja mainot laikus. :/

    AtbildētDzēst
  6. Un es nedzirdēju pēdējo Lielo vakaru... Tom, Tu esi labākais, kas ar šo radio jebkad ir noticis un Lielais vakars ir (!) labākais radio raidījums Latvijā.

    Paldies par lieliski paveikto darbu!

    AtbildētDzēst
  7. nebiju tas lielakais klausitajs bet ziny ka tas bija kvalitativakais, interesantakais raidijums LV vesturee.
    Robots (machines) sucks!

    AtbildētDzēst
  8. Nepārtraukta attīstība, perspektīvas, sadarbības, aizrautība, novitātes, tradīcijas, aktualitātes, Mūzika (ar lielo M), un visam pāri TOMS GRĒVIŅŠ - neko pielikt, ne atņemt - tā es raksturotu Lielo Vakaru (ar lielo L)! Paldies par devumu, Tom! Visam savs laiks! Cerams, ka šis būs atspēriens kaut kam CITAM (jo nekas neatkārtojas), BET tikpat LABAM un LIELAM! :) Cheers! InGa

    AtbildētDzēst
  9. Nu riktīgi žēl, ka nebūs vairs šo burvīgo vakaru kopā ar Tevi! sirdī ir patiesi dziļas skumjas... :(

    AtbildētDzēst
  10. Nereizi neesmu dzirdējis šo raidījumu, jo dodu priekšroku LR3 un radio Baltkom mūzikas repertuāram, bet ks ksu irmslfījos un izlasīju rakstu, tad novēlu apgūt jaunus plašumus ar atvērtu prātu un sirdi.

    Starpcitu - varbūt kādreiz vairāk pastāsti par to mūzikas industrijas katlu! Ja ēterā - tad pabrīdini kad jāklausās :) (twitter.com/eliks)

    AtbildētDzēst
  11. Paldies par lielisko raidījumu četru gadu garumā!

    AtbildētDzēst
  12. tā ir šodienas tendence, bet ne rītdienas!
    Tāpat kā mazajai Polliannai lelles vietā uzdāvinja koka kruķus, viņa atrada prieku tajā, proti, ka tie viņai nav nepieciešami. šajā ziņā - ir parādījies Tavs žurnāls! Lai veicas!

    AtbildētDzēst
  13. Tiešām žēl. Tik daudz vakaru pavadīti kopā ar šo pārraidi. Lielais vakars man savulaik palīdzējis gan vidusskolas eksāmenus piebeigt, gan nu jau divus universitātes diplomus iegūt - labāku fonu mācību aktivitātēm iedomāties nevar. Lielais Vakars tiešām bija vislabākā radio pārraide, ko man jebkad nācies dzirdēt.

    Liels paldies par visiem šiem gadiem, Tom! Lai veicas tālākajās gaitās!

    AtbildētDzēst
  14. Nudien skumji,un 11os arī man būs pagrūti pamosties :(

    AtbildētDzēst
  15. 90% jaunās mūzikas, ko pēdējos gados iepazinu un iepatiku (iepaticināju, iepatikoju utt.) nāca no LV (no Lielā Vakara, tas ir), jo citā laikā klausīties radio nav laika, bet īsajā laikā no 20 līdz 21, kad visbiežāk autiņā klausījos, uzzināju 90% no tā, ko uzzināju radio ēterā kopumā visā pārējā laikā, kad klausījos. Last FM sucks, liecina salīdzinošā statistika. Būšu pārāk iedomīgs, ja salīdzināšu šo mirkli ar to, kad pārstāja skanēt manas pārraides… :D Jo Grēviņš nekad nebeidz! (senlatviešu mīts)
    Žēl, ka šovakar neklausījos.

    AtbildētDzēst
  16. viens vārds - šoks!
    bet jebkurā gadījumā - paldies Tom, par šiem lieliskajiem vakariem gandrīz piecu gadu garumā!

    lai izdodas turpmāk iecerētais un plānotais.

    AtbildētDzēst
  17. Lielai daļai lielo radio koncernu programmu vadītāju nav ne jausmas ko viņi dara. Es neesmu pietiekoši liels radio eksperts, lai to apgalvotu, bet Howard Stern gan ir, iesaku paklausīties ko viņš par radio nākotni domā dažreiz.

    Radio mūsdienās galvenais konkurents ir nevis citi radio, bet gan bezgalīgā iPod pleiliste kurā ir labāka kvalitāte, mīļāka mūzika un nemaz nav reklāmu. Vienīgais ar ko radio var vinnēt pār iPod ir DJ personība un DJ personīgā gaume parādot mums mūziku par kuru mēs nezinām.

    Nepieņem, ka priekšniecība zina labāk - radio DJs ir tuvāk tautai un tauta ir tas, kas interesē reklāmdevējus.

    AtbildētDzēst
  18. Es pat nemāku tā skaisti aprakstīt, cik man ir žēl. Vispār jāsaka tā, ka tagad krīze skar arī mani :(
    Turies Tom ;)

    AtbildētDzēst
  19. Liels paldies par Lielajiem vakariem! Tie bija kā svēta tradīcija manā ikdienā. Pat ļoti daudz vairāk nekā ikdienas nekādāgadījumāneizlaist brokastu kafiju tradīcija. Katru vakaru zināju, ka varēšu atgriezties mājās pie Lielā vakara.
    Paldies par sasodīti skaisto mūziku ko devi.
    Lai Tev viss izdodas šodien un vienmēr! ;)

    AtbildētDzēst
  20. Pozitīvais šajā visā ir tas, ka tu no radio SWH ētera nepazūdi! Un tas ir SUPER, jo tevi klausīties ir viegli un interesanti!!!
    P.S. Bloga adresi ir "iegrāmatota" :)

    AtbildētDzēst
  21. Grēviņ, tu biji labs. viens no labākajiem SWH dīdžejiem, kas nu ir piedzīvots. Tad nu turās un sadzirdamies citos laikos oranžajos viļņos.
    Ipod spēles bija labās :D

    AtbildētDzēst
  22. Vakar, klausoties Lielo vakaru neaptvēru, ka tas ir pēdējais. Šodien, lasot šo visu, asaras saskrien acīs. Lai gan Lielo vakaru sāku iepazīt tikai pirms gada, tomēr ātri vien tas kļuva par neatņemamu manas dzīves sastāvdaļu. Bet ko padarīsi, lai gan nesanāks pa dienu dzirdēt tavus raidījumus, tomēr pilnīgi droši zinu, ka būšu kopā ar pārējiem Lielā vakara draugiem tuvākajos Pop Beats Poetry.
    Paldies!

    Marta

    AtbildētDzēst
  23. ehh.... trūkst vārdu. Viss labais reiz beidzas, žēl :( Miera mūzikas dikti pietrūks.

    Bet nu tagad tikai jāatpūšas, jānoskurinās un ar jauniem spēkiem pie jauno ideju realizēšanas :)

    Tev, Tom, izdosies :)

    AtbildētDzēst
  24. Vienīgais prieciņš - ļoti ceru, ka darbdienas vidus būs ievērojami iedvasmojošāks, lustīgāks un sirsnīgāks kā līdz šim iekš to SWH... Un būs iespēja dzirdēt katru dienu, atšķirībā no vakariem.
    Turu īkščus, lai izdodas! ;)

    AtbildētDzēst
  25. Paaaldies, Tom par tiešām labāko raidījumu! Paldies par pāris biļetēm, ko Tava roka izvilka ;D
    Tad jau.. uz redzēšanos/sadzirdēšanos!

    AtbildētDzēst
  26. Eu, Tom! Kas notiks ar nedēļas albumiem? Gada beigās būs balsojums?

    AtbildētDzēst
  27. pazūd pat Lielais Vakars.kas būs nākamais? :/

    AtbildētDzēst
  28. Vakar tieši paspēju noreklamēt, ka Lielā Vakara mūzika ir pati mūzikas essence, un tagad jau ir jāavadās no raidījuma.... skumji.... bet lai veicas izveidot tik pat orģinālu un gaumīgu radio raidījumu. Paldies!

    AtbildētDzēst
  29. Paldies par visiem lieliskajiem Lielajiem vakariem - bija mans visu laiku mīļākais radio raidījums.
    Bet notiek viss, kam jānotiek, tā ka ceru uz labām lietām arī turpmāk. Kaut vai no rītiem :)

    AtbildētDzēst
  30. "Lielais vakars" bija raidījums, ar kuru, šķiet, pirms kādiem 3 vai pat 4 gadiem aizsākās mans ceļojums mūzikā un radio. Lai arī pēdējos 2 gadus peldēju "citos ūdeņos", paldies par labas mūzikas nešanu meinstrīma viļņos!

    AtbildētDzēst
  31. man jau arī negāja viegli ar to aģentūras te varbūtbeidzotgancietklapēšanu, te varbūtšitomēnesvēlkautkā, te varbūtbezalgasatvaļinājumākādunedēļu. nocīnījos visu vasaru, paldies par atbalstu!
    ko var Vasarnieks, to var citi ar!
    pa alam!

    AtbildētDzēst
  32. cerams, ka viss buus veel labaak :)

    AtbildētDzēst
  33. man šķiet, ir īstais brīdis taisīt "Lielā vakara" podkāstu. masu mediju ēra ir beigusies.

    AtbildētDzēst
  34. Jā, jā, jā, man arī, Tom, Tu un "Lielais vakars" bijāt man iedvesmas avots. Miljons domu un sajūtu! Paldies Lieliskais!

    AtbildētDzēst
  35. Nedaudz bija sajūta, ka lasu nekrologu. Skumīgi. Nebiju katra vakara klausītāja, bet zinu, ka pietrūks.

    AtbildētDzēst
  36. Lielais vakars bija mana mūzika..
    atceros, kā pagājšceturtdien aizgāju uz istabu,nodomāju, ka jāpiestrādā atkal pie manas muzikālās gaumes, jo pa vasaru tā ir galīgi atpalikusi un kļuvusi nepareiza priekš manis.. ieslēdzu swh,klausos un, vnk. nožēloju, ka nebiju ieslēgusi ātrāk, jo skan mana mīļākā mūzika.. sapriecājos un nozvērējos sev, ka tagad vnm. pildīšu mājasdarbus un klausīšos swh LIELO VAKARU.. še tev nu bija.. vnk. man nebij ko teikt, kad dzirdēju ka vairs nebūs.. es negribu vēl aiz vien tam noticēt..

    Skanot dziesmai, kas vnm. ievadīja Miera mūziku, mani pārņēma skaistas atmiņas, par to kā es savas mīļākās grupas pirmo reiz izdzirdēju lielajā vakarā, kā es vnm. pierakstiju uz līmlapiņām dziesmu nosaukumus,kas man iepatikās, lai pēc tam tās dziesmas varētu kaut kur sadabūt. atcerējos kādus tik es mājas darbus neesmu pildījusi skanot lielajam vakaram. Un atceros, kā man vnm. draudzene zvanija un teica, ja skanēja kāda laba dziesma, ka viņai ļoti viņa patīk, un es viņai tikai piekritu. Un kredīts pazuda ātri jo bija ļoti daudzas dziesmas, kuru vērts bija zvanīt un teikt, lai paklausās.

    starpcitu, kādā astotajā,devītajā klasē man bija kā likums pus vinpadsmitos būt gultā, lai varētu noklausīties miera mūziku, un dzirdēt, ka pa radio man novēl ar labunakti..jo tad bija tik viegli aizmigt un viss aizmirsās.

    kurš man tagad novēlēs arlabunakti?

    katrā ziņā novēlu neaizmirst šīs jaukās atmiņas par Lielo vakaru! Un viss jau laikam notiek, kā tam jānotiek, lai arī dažreiz liekas, ka tam tā nevajadzētu būt.
    :)

    AtbildētDzēst
  37. Lai ari ne vienmer esmu bijusi sajusma par Toma personibas izpausmem radio, raidijums bija tiesham piesaistoshs - nu ta, ka vakara, gatavo vakarinas vai kaut ko chubinies un ar interesi klausies Lielo vakaru...bet tagad-plika muzika - gribas, lai kads runa ar mani caur radiovilniem! Atliek TV, LR1 vai kads cits acu/ausu mezgis! Veiksmi!

    AtbildētDzēst
  38. Šausmas.
    Tas ir kkāds vāks, ka radio/tv mūsdienās nevis veido savu unikālu programu, bet gan skrien pēc tā ko dara citi. Nedo dies vēl brokastis pazudīs, tad vispār nez vai i būšu swh klausītājs.

    AtbildētDzēst
  39. Arī man šis bija šoks... īstenībā savā ziņā vēl ar vien šis viss liekas tā nedaudz negodīgi.

    Lielo vakaru iepazinu ar Saulrietiem :)

    Tā bija mūzika kas paņēma... par miera mūziku jau vispār nav ko teikt :)

    visi tie nieciņi, kas bija lielajā vakarā to padarīja tik īpašu.

    Bet pats svarīgākais bija Toms - tā bija personība, kas swh piesaistīja vakara cilvēkus, tagad šie cilvēki swh ir zuduši.

    Jā vasarā varbūt nebija man laiks klausīties swh, jo vairāk biju kaut kur prom no visa.

    Bet tomēr bija vakari, kad mani un manu meiteni swh lielais vakars vienoja, jo viņa bija vienā Latvijas galā es otrā un abi klausījāmies swh :) un es zināju, ka viņa iemier ar to pašu mūziku ar kuru es...

    Bet tagad... vai robots var piesaistīt mani? nē... tā ir mūzika, kas skan visur... tā nav īpaša Lielā vakara mūzika... Robotu māku uztaisīt arī es - ar savu mūzikas atskaņotāju... skumji

    Neviens robots neaizstās cilvēku! Un vēl skumjāk ir tas, ka no rītiem man nesanāk klausīties swh - nu nevaru lekcijās klausīties... :( un arī ja nav lekcijas parasti samērā lielā skriešanā esmu - zūd iespēja pievērsties šai saistošajai mūzikas gaumei...


    Un kad šo visu uzzināju - tas bija šoks. Likās kā būtu notikusi katastrofa... es nevarēju tam noticēt un vēl ilgi pēc tam klausījos Lower Your Eyelids To Die With The Sun vēl un vēl...
    ---
    Atvaino, ka tik gari izteicos, bet vēlējos ar šo visu pateikt, ka manām ausīm swh ir zudis... Tika atņemts tas, kas iemācīja mani klausīteis swh... un ja tas vairs nav... swh nav vairs mans mīļākais radio, jo tieši Lielais vakars padarīja to par mīļāko.

    ---
    Paldies Tev Tom, ka iemācīji mani klausīteis vēl labāku mūziku, paldies, par skaistajām dziesmām un paldies par to, ka pateicoteis Tev manā mūzikas atskaņotāja ir mūzikas pleiliste ar nosaukumu: "Saulrieta mūzika"

    Pastāvēs, kas mainīsies, Veiksmi Tev, varbūt pārmaiņas bija vajadzīgas, kas zin... varbūt ies laiks un mainīsies cilvēki, domas un viss pārējais...

    AtbildētDzēst
  40. Nu bāc!
    Šo pusgadu mitināšos Dānijā. Kad beidzot normāli tiku pie neta šeit vakaros, domāju juppi juppi jej, Lielais vakars būs ar mani! Bet nekā...pasaule iet uz galu. Nu kādā veidā lai klausās Tevi 11os, un dienas programma, tas tachu vairs nav tas. Ceru, ka vismaz palīdz apziņa, ka Lielā vakara periodā esi ietekmējis, mainījis tik daudzu mūsu mūzikas maņu. To vairs izmainīt nekādīgi! Paldies un tiekamies Pop Beats Poetry karstajos dančos. You are the best!
    Anna

    AtbildētDzēst
  41. M83-Lower Your Eyelids To Die with the Sun laikam mūžam man asociēsies ar Lielo Vakaru

    AtbildētDzēst