ceturtdiena, 2009. gada 22. oktobris

ZIEMEĻVĒJĀ

Pirms dažām stundām, starptautiskā kino foruma "Arsenāls" rīkoto desmito "Ziemeļvalstu kino dienu" mediju žūrija nolēma piešķirt festivāla galveno balvu...
Ok, to es nedrīkstu teikt, lai kā vēlētos... Taču aizvadītās nedēļas laikā esmu noskatījies kaudzi ar filmām, kuras no brīva prāta nekad neskatītos. Arī sliktāko filmu kādu esmu redzējis ļoti ilgā laika periodā. Taču, savā ziņā, tā ir kino festivāla būtība - ļaut skatītājam saprast un orientēties kāda noteikta žanra vai reģiona jaunākajos kino sasniegumos. Par šī gada ziemeļu kino viedokli esmu izveidojis.
Ja gaidāmajā nedēļas nogalē grasies doties uz kino un noķert pēdējās "Ziemeļvalstu kino dienas", šeit būs trīs filmas, kurām iesaku pievērst uzmanību.

TRĪS GUDRIE
Kolme viisasta miestä
Somija 2008, 95 minūtes
Režisors/i: Mika Kaurismäki
Lomās: Kari Heiskanen, Pertti Sveholm, Timo Torikka, Irina Björklund, Tommi Eronen
Ziemassvētku vakars. Trīs pusmūža vīri. Helsinki. Karaoke bārs. Dziesmas, sarunas, atklāsmes un nožēla. Beigās arī piedzēries salavecis un liktenīgā sieviete. Ļoti skumji un ļoti smieklīgi!

ROSKILDE
Roskilde
Dānija 2008, 99 minūtes
Režisors/i: Ulrik Wivel
Dokumentāla filma par festivālu ir ļoti slidens temats. Daudz vienkāršāk ir uztaisīt reklāmas filmu, kas šajā gadījumā arī ir izdarīts. Viena no retajām iespējām uz lielā ekrāna redzēt koncertizpildījumus no Rufusa Veinvraita, "Placebo", "Editors", "Franz Ferdinand", "The Streets", u.c. Arī augstasinīgu, taču nepārliecinošu komentāru par līdz šim "lielāko rokmūzikas traģēdiju" Eiropā. Smieklīgākais, ka dokumentālā filma uzfilmēta 2006. gadā, kas bija trešā un pēdējā reize, kad Roskildē pabiju arī es. Nē, neticiet - Roskilde nav vienīgais festivāls pasaulē, kurā iemiesojies Vudstokas gars, un togad bija daudz prātīgāki mūziķi ko klausīties - manā favorītu sarakstā ierindojās "Sigur Ros", Kanjē Vests, Bobs Dilans, "Happy Mondays", "The Strokes" un "Animal Collective"! Filmā arī ne miņas no briesmīgā karstuma, kuru togad pieredzējām, taču appīpējusies dāņu jaunatne, kas kempingā dedzina teltis, redzama krietnās devās!

ANTIKRISTS
Antichrist
Dānija, Vācija, Francija, Zviedrija, Itālija, Polija 2009, 104 minūtes
Režisors/i: Lars von Trier
Lomās: Willem Dafoe, Charlotte Gainsbourg


Tā vietā, lai Trīru sauktu par slimu cilvēku vai manipulatoru, daudz vairāk gribētu uzsvērt, ka Larss ir ārkārtīgi "pārprasts" režisors. Par to liecināja arī Rīgas publikas neadekvātā reakcija "Antikrista" otrajā pirmizrādē šajā otrdienā. Un Trīrs ir "liels mākslinieks" - domāju, ka "lielai mākslai" nav nevienam jāizpatīk. Tā kā šī ir pirmā dāņu režisora filma, kas pēc daudzu gadu pārtraukuma nonāk plašā distribūcijā Latvijā, domāju, ka vērts aiziet līdz "dižķibeles bankas kino" kaut vai tāpēc, lai paskaitītu cik cilvēku paliks zālē līdz seansa beigām... Tādu noteikti nebūs daudz!
Pēc savas pieredzes teikšu, ka Trīra rokraksta izprašanai ar loģisko domāšanu var arī nepietikt. Tāpēc priecājos, ka agrā jūlija rītā, lidojot virs ziemeļu ledājiem, "SAS" lidsabiedrības bezmaksas žurnālā "Scanorama" izlasīju labāko interviju ar Larsu, kādai esmu uzdūries.
Ja gribi, izlasi arī tu! Lapas labajā malā izvēlies "July/August 09" numuru, jaunā logā atvērsies digitāla žurnāla versija un intervija meklējama 36. lapā!

5 komentāri:

  1. Uz "Antikristu" biļete jau iegādāta, Uz "Roskildi" ir plāns doties sestdien muzikālās intereses pēc.

    AtbildētDzēst
  2. ai ta man reizem skjiet ka latvietis visur redz tikai saapes un asinis, tad ko gan mes varam runat par Trira provokacijaam un metaforam. Nav jau viss jauztver tik burtiski(antra)

    AtbildētDzēst
  3. Un kādas atsauksmes arr Aukstajām pusdienām?

    AtbildētDzēst
  4. Vakar noskatījos Antikristu un teikšu, ka man šī filma patika. Vizuāli vnk bauda skatīties. Protams dažas epizodes bija visai šokējošas, bet kopumā tā jau vajag, lai filma atstāj kādu pēcgaršu! (Zuze)

    AtbildētDzēst