trešdiena, 2009. gada 9. decembris

GADA ATSKAITE: labākie koncerti

10. MORRISSEY, Sapņu Fabrika, Rīga, Latvija, 05.07.
Kad desmitgades sākumā piedzīvota "The Smiths" balss atgriešanās radio un spoži Moriseja harizmas pierādījumi festivālos, kad Mozs redzēts ASV, kur starp dziesmām nemitīgi aizokeāna ļaudīm ieteicis dažādus veidus kā atbrīvoties no humānākā prezidenta vēsturē, kad Stīvens visas iespējamās muļķības intervijās ir pateicis un ierakstījis pat popmpozas dziesmas ar Viskontī un Morikoni... Viņš pēkšņi atbrauc uz Rīgu!
Jūlija sākumā "sapņainajā konzervbundžā" nemaz nav tik karsts kā varētu domāt, jo publikas jau principā nav. Mozu klausīties tik mazā cilvēku lokā ir ekskluzīvs piedzīvojums un pārdzīvojums. Koncerta finālā sarokošanās ar Moriseju jau šķiet kaut kas tik, tik..., ka šis vakars uz līdzenas vietas tiek pasludināts par "gada koncertu Latvijā!".

09. TIGA, Polsslag, Hasselt, Belgium, 02.05.
Ir četri no rīta. Edijs un Līva ir ļoti piekusuši un mēģina mani pierunāt braukt mājās uz Briseli. Bet neiet jau nekādi vilcieni un kājas pašas cilājas klausoties "Tiga" darbošanos ar skaņu plašu atskaņotājiem. Milzu troksnī es draugiem saku: "šitā ir nākotnes deju mūzika!" un turpinu milzīgajā hallē griezties visādās kustībās... Viņi tikai pasmīn, bet neko nesaka...
Gada dīdžejsets!

08. THE FLAMING LIPS, Guildhall, Portsmouth, England, 13.11.
Pa lielam noteikumi "The Flaming Lips" koncertos nav mainījušies kopš viņus redzēju pirmo reizi pirms sešiem gadiem. Taču jaunā albuma "Embryonic" dziesmas skan brīnišķi, "Yoshimi" ēras notis smeldzīgi, grupa ierodas uz skatuves izkāpjot no milzīgas vagīnas, spēlē sēru dziesmu, kas ikreizi skan Irākā kritušo ASV kareivju bēru cermonijās... Skan tik izsmalcināti un labi kā vēl nekad... YOU HAVE TO LOVE THOSE GUYS!!!

07. GRIZZLY BEAR, Pukkelpop, Hasselt, Belgium, 20.08.
Ņemot vērā kādā stāvoklī "Grizzly Bear" ierodas uz "Pukkelpop" mazākās skatuves, var prognozēt, ka Bruklinas folkfrīktrendīšmendī supergrupa tulīt no albuma "Veckatimest" dziesmām uztaisīs konkrētu kakafoniju. Tas nenotiek. Jau pēc dažām minūtēm Eda Drostes vadītais zēnu koris publiku burtiski nobur un koncerta beigās ikviens tā liecinieks dodas pēc kārtējā 0,2 alus kausa daudz laimīgāks, kā stundu iepriekš!

06. APHEX TWIN, Primavera Sound, Barcelona, Spain, 28.05.
Lai ceturtdienas naktī klausītos koncertus Barselonas "Parc Del Forum" no Rīgas jāizlido septiņos no rīta. Iepriekšējā naktī nekāds prātīgs miegs nav iespējams un Ričarda D. Džeimsa performanci skatos negulējis gandrīz divas diennaktis. "Aphex Twin" improvizācija (varbūt pat varētu teikt ņirgāšanās par mūsdienu elektronikas tendencēm) ilgst divas stundas, kuru laikā ritmu plūdums ir izteikti mainīgs un ļoti interesants. Videoekrānos viss mierīgi un skaisti, pat estētiski... Līdz mirklim, kad pieņemoties spēkā tempam, "lords analords" publikai demonstrēs līķa sekciju...

05. THE BIG PINK, Pukkelpop, Hasselt, Belgium, 20.08.
Šogad dzirdēti visādi trokšņi. Tie var līdzināties bezgaumībai un radīt dzirdes problēmas, ja atrodies "My Bloody Valentine" koncerta skatuves priekšā. Tie var būt izsmalcinātāki, ja ir paveicies nokļūt "ļauno" pusaudžu "Health" koncertā. Bet "The Big Pink" ir pirmā grupa daudzu gadu garumā, kas pierāda, ka troksnis var būt arī melodisks un skaists. Visai drīz pēc šī festivālšova, ko noskatās ap simts klausītāju, viņiem milzu arēnās būs jāiesilda "Muse"!

04. KRAFTWERK, Pukkelpop, Hasselt, Belgium, 21.08.
2009. gadā "Kraftwerk" ir palicis par Ralfa Hutera solo projektu, taču bez Floriāna izrādās viņš var paveikt lielas lietas. Ne tikai iesildīt "Radiohead" un fantastiski remāsterēt visu Vācijas leģendu ierakstu katalogu, bet arī piešķilt jaunu dzirksteli "Kraftwerk" koncertšovam. Šitādi basi un šitādi hīti! Jaunais vizuālais noformējums šur tur baudāms arī "3D", bet rokfestivālā visiem brilles neizdalīt... Nemaz nevajag - ir tik forši, ka abi ar Uldi vēl ilgi pēc koncerta beigām priecīgi nevarēsim aiziet gulēt un festivālam tuvākajā benzīntankā...
Lai nu paliek...

03. FEVER RAY, Polsslag/Pukkelpop, Hasselt, Belgium, 02.05./21.08.
Viens no Karīnas motīviem skan: "kas notiek 2009. gadā, paliek 2009. gadā", jo "Fever Ray" debija un pēdējais koncerts ir mirkļa attālumā. Tomēr pašnosauktā albuma atskaņojumam paguvus uzskriet virsū pat divreiz - vispirms tas iedvesa klaustrofobiskas bailes, kas pārauga transā, bet dažus mēnešu vēlāk radīja sajūsmu par dziesmu aranžējuma maiņu vienas turnejas ietvaros. Starp citu, Andersone bez jebkādām maskām (kad uz īsu brīdi viņas seju izgaismo neveikls prožektora stars) izskatās pēc... vienkāršas zviedru meitenes!

2. MONSTERS OF FOLK, Troxy, London, England, 17.11.
Folka supergrupa "Monsters Of Folk" koncertos aizliedz fotogrāfēt un filmēt. Es to ļoti gribētu tulkot kā šo vīru vēlmi koncertus apvīt ar leģendām un plaši neatklāt tajos notiekošo... Teikšu tikai to, ka pēc 195 minūšu garā, vienīgā "Monsters Of Folk" Londonas koncerta man nav vairs nekādu šaubu par to, ka Obersts, Džeimss un Vords ir "dzīvi ģēniji", kuriem ar steigu ir jābūvē pieminekļi!

01. BLUR, Hydepark, London, England, 03.07.
Bija ļoti jauka un silta piektdienas novakare. Mēs nokavējām "Deerhoof" un nemaz negājām skatīties Florenci, toties gozējāmies saulē, kad spēlēja "Amadou & Mariam" un kopā ar visiem trakojām, kad uzstājās galvenie iesildītāji, speciāli no Ņujorkas attriektie "Vampire Weekend".
Un tad tā pēkšņi, it kā nekas nekad nebūtu noticis Albarns, Koksons, Džeimss un Roventrijs 50 000 cilvēku liela kora priekšā atkal spēlēja uz vienas skatuves... Laiks starp pirmajiem "She's So High" un pēdējiem "Universal" akordiem paskrēja vienā rāvienā...
Tas bija viens ļoti emocionāls vakars, es tev teikšu... Tāds, kuru neticu, ka kādreiz izdosies aizmirst... Arī pateicoties šim!


3 komentāri:

  1. Un tagad lūdzu Top 10 no LV mākslinieku koncertiem :)

    AtbildētDzēst
  2. Ech.. :) būtu laimīgs, ja kaut uz pusi no šiem būtu bijis. Bet nākamgad gan jau atkal tiksimies kādā dubļainā pļaviņā, ar vai bez "in the ghetto..", bet noteikti jau trijatā. :) Jāizglīto tač' jaunā paaudze.

    AtbildētDzēst
  3. Sarindo 9. gada festivālus šādā listē.

    AtbildētDzēst